Lehmus on yleinen puistopuu, mutta myös siellä täällä kasvava lehtometsän puu. Villivihanneksena siitä käytetään lehtiä. Lehmuksen lehden tai kukinnon keruuseen tarvitaan maanomistajan lupaa.
Kerää lehtiä koriisi ja lisää ne muhennoksiin, salaatteihin, munakkaisiin tai keittoihin. Voit myös kääriä kesäisiää vihanneksia lehtiin ja dipata hienoon kastikkeeseen.
Lehmuksen kukintoja kerätään peitelehtineen, eli ota koko kukkanippu pitkine vaaleine lehtineen.
Kerättyjä kukkia kannattaa kuivattaa viileästi, ei yli 35 astetta. Tuoreista tai kuivatuista kukinnosta saat hyvänmakuista teetä.
Lehmuksen lehteen käärittyjä vihanneksia
nuoria lehmuksen lehtiä tikuiksi leikattuja vihanneksia, mm. kurkku, paprika, porkkana dippikastike
Kääri leikatut vihannekset lehtiin ja tarjoile dippikastikkeen kanssa.
Kesäinen dippikastike
2 rkl hienonnettuja mustaherukan lehtiä
2 dl kermaviiliä tai täysrasvaista jogurttia
1/2 tl. herbamare-suolaa
Sekoita ainekset ja tarjoile.
Mustaherukan sijasta voit käyttää myös mm. persiljaa, liperiä tai ruohosipulia.
Lehmuksenkukkatee
1-2 tl. kuivattuja kukkia
2 dl kiehuvaa vettä
Kaada vesi yrtin päälle, anna hautua 10 minuuttia, siivilöi. Juo iltateenä tai silloin, kun tarvitset hieman hemmottelua.
Näköislajeja
Lehmuksia voi tunnistaa pienistä karvatupsuista lehden alapuolen suonihaaroissa.
Muiden lehtipuiden lehtien alapuolella näitä tupsuja ei ole.
Teksti ja kuvat: Henriette Kress
Tunne poimimasi kasvit: Lue yleiset villivihannesten keräysohjeet
Muita villivihanneksia: