background

Kesän villivihannekset

Nokkonen

Kirjoittanut yrttiterapeutti Henriette Kress

 

Nokkonen on maukas ja ravinteikas villivihannes. Kiireinen kerää nokkosiaan, kun lehdet ovat täysikasvuisia, mutta nokkoset eivät vielä ole kukassa. Nuoria nokkosia saa pitkin kesää kun leikkaa nokkoset maan tasalle muutaman viikon välein. 2-3 viikkoa leikkuun jälkeen nokkossato on taas korjuukypsä.  

 

Käytä keruussa tarpeeksi paksuja käsineitä! Nypi tai saksi noin 10 cm nokkosen latvoista. Jätä ne nokkoset kasvamaan, joissa on nokkosperhosen toukkia! Karsi myös sellaiset lehdet (tai nokkoset), joissa on lintujen jätöksiä.

 

 

Käytössä pitää varmistaa että nokkosen poltinkarvat rikkoontuvat. Jos tuoreet nokkoset lisää smoothieen, tehosekoitin hoitaa asian (anna pyöriä kunnolla). Poltinkarvat poistuvat myös keittämällä.

 

Kuivattuja nokkosia käytetään teenä (jolloin poltinkarvat jäävät siivilään tai rikkoontuvat kiehuvaan veteen) tai jauheena.

 

 

Käyttövinkkejä tuoreelle nokkoselle

 

Laita kylmää vettä tiskialtaaseen ja kaada nokkoset siihen. Varmista, että kaikki nokkoset ovat (ainakin suurimmaksi osaksi) veden alla ja anna olla siinä kymmenen minuuttia.

Poista mahdollisesti pinnalle nousseet pikkuötökät.

 

Leikkaa nokkoset (edelleen käsineet käsissä!) noin viiden sentin pätkiksi ja lisää niitä smoothieesi.

 

Tai lisää kourallinen kerrallaan kiehuvaan veteen ja kiehauta. Nyt lässähtäneet nokkoset voi nostaa tehosekoittimeen ja tehdä kunnon sosetta. Niitä voi myös nostaa leikkuulaudalle ja leikata noin sentin palasiksi. Lisää mm. muhennoksiin, keittoihin, lättyihin tai leipätaikinaan.

 

Resepti: kesävihanneksia nokkosilla

 

  • 2–3 sipulia
  • 5–7 tomaattia
  • 4–5 avomaan kurkkua
  • tai 1 kasvihuonekurkku
  • 1–3 paprikaa
  • 2–4 dl nokkossosetta
  • voi, merisuola (esim. Herbamarea), pippuri, (kerma)

 

Kuori sipulit ja, jollet ostanut luomua, myös kurkut. Leikkaa kaikki vihannekset noin 1 cm kuutioiksi.

 

Sulata reilusti voita isossa kattilassa ja lisää ensin tomaatit. Anna niiden mehustua, lisää sen jälkeen muut vihannekset, nokkoset ja mausteet. Kiehauta, anna kiehua miedolla lämmöllä kunnes sipulit ovat pehmenneet (noin 30 minuuttia). Lisää kerma ja tarjoile.

 

 

Käyttövinkkejä kuivatulle nokkoselle

 

Levitä nokkoset kuivumaan (ks. maitohorsma) tai lado niitä kuivuriin. Saksi (edelleen käsineet käsissä!) rutikuivat nokkoset lasipurkkiin myöhempää teevalmistusta varten. Teetä voi hyvin tehdä myös tuoreista nokkosista!

 

Voit myös lisätä nokkosia viherjauheeseen. Hienonna ne tehosekoittimessa ja kaada siivilän läpi.

 

Resepti: viherjauhe

 

Kerää monipuolisesti syötäviä villivihanneksia, mm. nokkonen, maitohorsma, vuohenputki, poimulehti, (porkkanan naatteja, liperin lehtiä, persiljaa).

 

Levitä kasvien osat kuivumaan. Lado rutikuivat yrtit ja villivihannekset tehosekoittimeen ja jauha hienoksi. Kaada siivilän kautta lasipurkkiin.

 

Käytä 1 rkl seoksesta lautaselliseen suolaista ruokaa.

 

Nokkosversojen kautta voi pidentää käyttämällä viikatetta, mutta jos viikate heiluu jokaisessa nokkospaikassasi, et saa nokkosen siemeniä. Niiden keruuaika on loppukesä, ja ne ovat yleisvahvistavia.

 

Rautanokkostakin voi kerätä, mutta se on ärhäkkäämpi ja paljon tavallista nokkosta pienempi.

 

Näköislajeja

 

Nokkosen näköislajeja on enemmän puutarhassa kuin luonnossa. Tässä muutamia:

 

  • Valkopeippi (Lamium album) ei pistele, ja sen varsi on neliskulmainen. Lisäksi se haisee. Valkopeipin on sanottu käyttäneen villivihanneksena pinaatin tapaan, mutta jo Palmustruchin kirjassa "Svensk Botanik" (1802) mainitaan että se on paremminkin vältettävä kuin etsittävä. Haju on paha eikä makukaan häävi. Valkopeippi ei ole myrkyllinen.
  • Syyläjuuressa (Scrophularia nodosa) vasta paha haju onkin. Lehden haju on suorastaan etova. Tämäkään ei pistele. Se ei ole kuitenkaan myrkyllinen.
  • Lehtopähkämön (Stachys sylvatica) haju on verrattavissa syyläjuuren hajuun.  Jätä mieluummin kasvamaan ja kaunistamaan lehtometsää!
  • Puutarhassa mm. värimintut, kissan- ja kollinmintut, aidot mintut ovat saaneet kasveista tietämättömiltä naapurilta tokaisun "Nokkonenhan se siinä!". Mikään niistä ei pistele, ja huulikukkaiskasveina niillä on neliskulmaiset varret.

 

Tunne poimimasi kasvit: Lue yleiset villivihannesten keräysohjeet

 

Lue lisää villivihanneksista: