Eturauhasen eli prostatan hyvänlaatuista liikakasvua (benigni prostata hyperplasia, BPH) esiintyy yleisesti vanhemmilla miehillä. Ongelman yleisyyttä kuvaavat seuraavat luvut:
Vaikka tarkkoja lukuja on vaikea esittää, selvää on kuitenkin, että suurentunut eturauhanen ja sen aiheuttamat erilaiset vaivat ovat varsin yleisiä yli 50-vuotiailla miehillä.
Katso video, jossa farmakognosian dosentti Yvonne Holm kertoo aiheesta.
Eturauhanen kuuluu miehen sukupuolielimiin. Se sijaitsee virtsarakon alapuolella ympäröiden virtsaputken alkuosaa. Prostata muodostuu rauhassoluista, joita ympäröi sidekudoskotelo.
Terve eturauhanen on ison pähkinän kokoinen. Miehen ikääntyessä sen koolla on taipumus suurentua. Prostatasoluihin vaikuttavat biokemialliset prosessit tunnetaan jo melko hyvin, mutta silti on edelleen arvoitus, miksi toisilla eturauhanen suurentuu, kun taas toisilla suurenemista ei ilmene lainkaan.
Suurentuessaan eturauhanen alkaa painaa virtsaputkea rakonpohjaa vasten (ärsytysoireet). Samalla se ahtauttaa virtsaputkea vaikeuttaen virtsaamista (tukos- eli obstruktiiviset oireet). Nämä muutokset ovat syynä siihen, että laajentunut eturauhanen aiheuttaa virtsaamisvaivoja, vaikeuttaa rakonhallintaa ja häiritsee myös seksuaalisia toimintoja.
Eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun aiheuttamat oireet alkavat yleistyä miehillä 50. ikävuodesta lähtien. Jos siis olet vasta 30- tai 40-vuotias, mahdolliset virtsaamiseen liittyvät ongelmat eivät todennäköisesti johdu suurentuneesta eturauhasesta.
Suurentunut eturauhanen saattaa aiheuttaa yhden tai useamman seuraavista oireista:
Ärsytysoireet:
Obstruktiiviset eli tukosoireet:
Voit hyödyntää WHO:n hyväksymää eturauhastestiä selvittääksesi omaa tilannettasi vastaamalla muutamaan helppoon kysymykseen. Eturauhastesti antaa viitteitä mahdollisten oireiden yhteydestä eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvuun sekä viitteitä oireiden vakavuudesta.
Jos testi viittaa mahdollisuuteen, että eturauhasesi on suurentunut, on tärkeää hakeutua lääkäriin lisätutkimuksiin.
Huomaa, ettei suurentunut eturauhanen yleensä oireile kipuilemalla. Jos havaitset verta virtsassa tai kärsit toistuvista virtsatieinfektioista ja kuumeilusta, on syytä hakeutua lääkäriin. Nämä eturauhasoireet saattavat viitata vakavampaan sairauteen.
Jos epäilet eturauhasesi suurentuneen, ensimmäinen toimenpide on hakeutua lääkärintutkimuksiin diagnoosin vahvistamiseksi. Diagnoosi tehdään tavallisesti tunnustelemalla eturauhasta peräsuolen kautta. Tutkimukset ovat välttämättömiä jo pelkästään vakavamman sairauden kuten eturauhassyövän mahdollisuuden poissulkemiseksi.
Jos lääkäri toteaa eturauhasen suurentuneen, verikokeilla selvitetään veren seerumin PSA-arvo (prostata spesifinen antigeeni). PSA-arvon muutokset antavat viitteitä mahdollisista muista eturauhasen sairauksista.
Kun lääkäri on todennut eturauhasen suurentuneen, voit yhdessä hänen kanssaan pohtia useampia hoitomahdollisuuksia. Tavallisimpia ovat:
Lue lisää: