Plasmolysoidun yrttihiivan valmistuksessa käytetään Saccharomyces cerevisiae Meyen -hiivalajia. Sitä on esimerkiksi sokerijuurikasmelassissa. Käytetty hiiva on nk. primaarihiivaa, joka on aina viljelty suoraan käytettäväksi johonkin erityiseen tarkoitukseen. Sitä vastoin sekundaarista, toissijaista hiivaa saadaan esimerkiksi oluenvalmistuksen sivutuotteena. Tällainen hiiva on jo menettänyt osan arvostaan.
Yrttihiivan valmistuksessa hiivan ravintoliuokseen lisätään viitisenkymmentä tarkoin valittua yrttiä jotka hiivasolut käyttävät ravinnokseen.
Käymisen avulla aikaansaatu plasmolyysi on merkittävä osa yrttihiivan valmistusprosessia. Siinä yrttihiivasolun kalvot rikkoontuvat ulkoisen paineen johdosta. Samalla myös hiivasolut kuolevat. Menetelmän ansiosta yrttihiiva muuntuu elimistölle hyödynnettävään muotoon.
Koko valmistusprosessi yrttihiivan viljelystä aina valmiin, plasmolysoidun yrttihiivan pullotukseen kestää noin kaksi kuukautta.