Kuivasilmäisyyden oireet ja hoito

Ravitsemus & Ruoka | Rohtokasvit ja yrtit

Minna Sandberg
Minna Sandberg
Silmäkirurgi, silmätautiopin dosentti


04.05.2021

Kuivasilmäisyys oireilee monin tavoin

 

Normaalisti silmän pinta on kostea: sitä verhoaa ohut kerros hyytelömäistä kyynelnestettä. Silmän pintaan erittyy jatkuvasti tätä "voiteluainetta", joka on erilaista kuin se vetinen kyynelneste, jota erittyy esimerkiksi roskan ärsyttäessä silmää. Jos voitelevan kyynelnesteen määrä on liian vähäinen tai sen laatu muuttuu siten, että se ei leviä tasaisesti silmän pinnalle, silmän pinta kuivuu paikoitellen.

 

Vetistely on kuivuuden merkki

 

Kuivat alueet silmän pinnassa ärsyttävät silmää. Tavallisimpia kuivasilmäisyyden oireita ovat kirvely, punoitus, kutina, ärsytys, vetistys, polttelu, valonarkuus sekä näöntarkkuuden vaihtelut. Silmät voivat ärtyä helposti ja tuntua kuivilta, väsyneiltä tai siltä, että silmässä on roska. Roskan tunne voi käynnistää nestemäisen kyynelerityksen, joka ikään kuin koettaa huuhdella roskaa pois silmästä. Silmän vetistäminen voi siis johtua kuivuudesta. Vetinen kyynelneste ei kuitenkaan pysty huolehtimaan silmän pinnan voitelusta ja vaiva jatkuu.

 

Oireita saattavat pahentaa esimerkiksi kuiva ilma, tuuli ja veto, koneellinen ilmastointi, korkea lämpötila ja muut tekijät, jotka edistävät nesteen haihtumista silmän pinnalta. Lievä kuivasilmäisyys saattaa oireilla vain edellä kuvatun kaltaisten pahentavien olosuhteiden vallitessa.

 

 

Erilaisia syitä silmien kuivumisen takana

 

Esimerkiksi lukiessa, elokuvissa, päätetyöskentelyssä ja muussa tarkassa katselussa silmät räpyttelevät tavallista harvemmin. Tällöin luomet eivät levitä kyynelnestettä silmien pinnalle normaaliin tapaan ja kuivumisoireet voivat tulla helpommin esiin. Usein myös nukkuessa silmät kuivuvat tavallista helpommin räpyttelyn puuttuessa. Joillain ihmisillä luomirako saattaa jäädä hieman auki nukkuessa.

 

Joskus silmien kuivuus voi liittyä eräisiin yleissairauksiin. Koska kuivasilmäisyyttä voivat aiheuttaa myös jotkut lääkkeet, on hyvä neuvotella hoitavan lääkärin kanssa siitä, onko lääke mahdollista vaihtaa tai miettiä annostelua. Silmäluomien tulehdukset, virheasennot ja toiminnan häiriöt voivat edesauttaa silmien kuivumista. Useimmin kuivasilmäisyys on kuitenkin itsestään syntyvä tila, jolle ei voida osoittaa mitään ulkoista syytä.

 

Kuivien silmien hoito tähtää oireiden lievittämiseen

 

Ei ole olemassa hoitoa, joka parantaisi kyynelerityksen normaaliksi, jos se on huonontunut. Hoidon tavoitteena onkin oireiden lievittäminen.

 

Silmien kuivuudesta kärsivän potilaan on syytä välttää kovin kuivia ja kuumia paikkoja ja kasvoihin kohdistuvia ilmavirtauksia. Esimerkiksi auton ilmanvaihdon tehoa on syytä säätää alhaiseksi. Ilmankostutin kotona voi lieventää oireita. Lisäksi kannattaa muistaa juoda vettä, suojata silmät ulkona tuulelta ja puhdistaa meikit kunnolla. Päätetyössä kannattaa pitää välillä taukoja ja räpytellä silmiä niin, että luomet painautuvat kunnolla vastakkain. Räpyttely auttaa rauhasia erittämään rasva-aineita silmän pintaan.

 

Oireiden lievittämiseen voidaan käyttää silmien pintaa voitelevia, joko nestemäisiä tai geelimäisiä tippoja, "keinokyyneleitä". Tippoja voi käyttää kuinka usein tahansa oireiden mukaan. Parhaiten ne tehoavat, jos ne laitetaan silmiin jo ennen oireiden alkamista. Jos oireita esimerkiksi tulee aina lukiessa, kannattaa laittaa silmätipat ennen lukuhetken aloittamista. Kostutustippoja pitäisi käyttää usein, mielellään 6-8 kertaa päivässä. Tippojen käyttö vain aamuin illoin ei riitä.

 

Vogelin silmätippa on kosteuttava silmätippa kuiville, väsyneille ja ärtyneille silmille. Se sisältää ainutlaatuisen yhdistelmän luonnollisia ainesosia: hyaluronihappoa ja silmäruohoa (Euphrasia officinalis). Hyaluronihappo kosteuttaa, ja silmäruoholla on antiseptinen vaikutus. Vogelin silmätipat antavat nopean, tehokkaan ja kestävän kosteutuksen silmille ja sopivat myös piilolinssien käyttäjille. Pullossa on patentoitu 3K-tippamekanismi, joka annostelee helposti yhden tipan kerrallaan. Tippapullo säilyy avattuna huoneenlämmössä kuusi kuukautta.

 

 

PRP-hoidon tehoaineet omasta kehosta

 

Platelet-rich plasma (PRP) on uusi hoitokeino. Siinä potilaan omasta verestä erotellaan plasma, joka toimii silmien kostutustippana ja jossa on verihiutaleitten kasvutekijöitä. Tällä pyritään tukemaan kehon luonnollista kykyä parantaa itseään.


Plasmaa käytetään myös plastiikkakirurgiassa ja ortopediassa. Menetelmää on käytetty maailmalla jo pitkään. Suomessa Turun Silmäexpertit on ensimmäinen yksityisklinikka, joka on ottanut menetelmän käyttöön. Helsingin yliopistollisessa sairaalassa annetaan PRP-hoitoa myös. Tipat ovat henkilökohtaisia, joten niille ei kenenkään pitäisi allergisoitua.


PRP-hoito on arvokas mutta sitä voi käyttää 30-40 päivän kuurina, jolloin tippoja tiputetaan kolme kertaa päivässä. Yhdessä putkessa on 7-10 vuorokauden annos.

 

Kuivuus on harvoin vaarallista

 

Monelle on huojentavaa kuulla, että kuivuus on harvoin vaarallista: vain äärimmäisen vaikea kuivasilmäisyys uhkaa vakavasti silmien terveyttä ja näköä. Useimmiten kysymyksessä on siis vaaraton, joskin kiusallinen vaiva. Kun kuivan silmän oppii tuntemaan ja tottuu välttämään sitä pahentavia tekijöitä sekä käyttämään oireita lieventäviä tippoja, se ei paljonkaan haittaa jokapäiväistä elämänmenoa.

 

Milloin kannattaa hakeutua silmälääkärin vastaanotolle?

 

Kuivasilmäisyyden tiimoilta on hyvä hakeutua silmälääkäriin, jos on aihetta epäillä silmäsairautta, on tehty silmäleikkauksia, ihminen on alle 8-vuotias tai yli 40-vuotias eikä ole aikaisemmin käynyt silmälääkärissä. Silmälääkäri voi määrätä vaikeaan kuivasilmäisyyteen kortisonitippoja tai solunsalpaajia. 

 

Vastaanotolla tarkistetaan sekin, liittyykö kuivasilmäisyyteen myös luomenreunan tulehdusta eli blefariittia. Kroonisesti tulehtunut luomenreuna vaatii aina parantuakseen pitkäaikaista hoitoa. Tärkeintä luomenreunan tulehduksen hoidossa on säännöllinen puhdistus. Perushoitona on hyvä päivittäinen silmäluomen hygienia, jonka avulla voidaan lievittää oireita. Koska oireet voivat uusiutua, päivittäinen rutiini silmäluomien puhdistuksessa on tärkeää. 

 

Silmäluomien päivittäiseen hygieniaan kuuluu kolme vaihetta: lämpö, hieronta ja puhdistus. Jotta silmiin muodostunut kovettunut karsta voidaan poistaa, sitä tulee aluksi lämmittää. Lämmitykseen voidaan käyttää kuumia ja kosteita pyyhkeitä. Silmäluomien lämmityksen jälkeen silmäluomia hierotaan puhtain sormin varovasti ylhäältä alaspäin luomireunaa kohti ja alaluomea hierotaan alhaalta ylöspäin luomireunaa kohti, kunnes kaikki karsta on irronnut. Hieronta toistetaan muutamia kertoja, jotta silmien kyyneleritys aktivoituu. Hieronnan jälkeen silmäluomet puhdistetaan steriileillä pyyhkeillä. 

 

Riski erilaisiin silmäsairauksiin alkaa meillä kaikilla lisääntyä, kun lukunäkö heikkenee, mikä yleensä tapahtuu 40-45 vuoden iässä. Lääkärissä käyntien tarve lisääntyy iän myötä. Yli 60-vuotiaan tulisi käydä tarkastuksissa ainakin joka toinen vuosi.

 

 

Vogelin Silmätipat

10 ml

€ 13,50

lisää ostoskoriin

Vogelin Silmätipat tuovat nopean lievityksen kuiviin, ärtyneisiin ja väsyneisiin silmiin.
Lue lisää