Syötäviä kukkia löytää runsain mitoin sekä luonnossa että puutarhassa. Älä kuitenkaan syö kaupasta ostettujen kesäkukkien kukkia: taimikaupat myrkyttävät niitä säännöllisesti. Muutenkin pitää jättää myrkytetyt kasvit syömättä.
Tässä pieni ote parhaimmista, herkullisimmista, näyttävimmistä tai muuten vain ihanista syötävistä kukista:
Rosa-lajeja: mitä tuoksuvampi terälehti sen vahvempi maku ja sen parempi teho.
Niistä voi valmistaa ruususokeria, -viinietikkaa, -siirappia, -uutetta, -hunajauutetta ja mm. -teetä. Tai koristele niillä vaikkapa kakkuja, boolia tai jääpaloja, tai laita kesäisiin vesikannuihin.
Käytä vain sellaisia ruusuja, joiden tiedät kasvaneen myrkyttömästi. Kaupan ruusuja ei valitettavasti voi syödä.
Ruusu maistuu parfyymille.
Viola-lajeja.
Orvokkien kukat ovat ihanan värisiä ja hyvin koristeellisia. Maista pihallasi kasvavan orvokin kukka: onko se lempeä ja mieto? Käytä kaikenlaisien salaattien tms. koristeluun. Kalliolla kasvavan luonnonvaraisen keto-orvokin kukat ovat väkevän ja ikävän makuisia, mutta niiden lehdet ovat miedon makuisia.
Monarda-lajeja.
Värimintun huulikukkaiskasvit ("terälehdet") ovat ihanan värisiä. Punaisen värimintun (Monarda didyma 'Cambridge Scarlet') terälehdet ovat syötävien kukkien parhaimmistoa. Se maistuu karkille! Vaikka se olisikin puutarhassani hyvin näyttävä, napsin siitä yleensä aina ohimennen muutamia terälehtiä suuhun. Olenkin iloinen, että se viihtyy ja leviää puutarhassani.
Muidenkin väriminttujen kukkia voi syödä. Kukkapohja, siis se osa, mistä terälehdet kasvavat, ovat värimintuilla erittäin tulisia.
Taraxacum officinale
Kukista voi valmistaa siirappia, yrttiöljyä, munakkaita ja muuta. Lue lisää voikukasta.
Centaurea-lajeja.
Kaikkien kaunokkien kukat (ja lehdet) ovat syötäviä, mutta suurin osa on karvaan makuisia. Niitä voi lisätä mm. kesäsalaatteihin, jos salaattikastike on viinietikkapohjainen: hapan taittaa karvaan maun.
Mm. ruiskaunokin kukkia voi käyttää erilaisien makeidenkin ruokien koristeluun. Vuorikaunokkien lehdet ovat erinomaista herkkua, joihin jää koukkuun. Syö niitä ennen kuin etanat ehtivät apajalle! Kokeile myös keltakaunokkien terälehtiä (jos raaskit).
Epilobium-lajeja.
Maitohorsman (rentun ruusun) kukat ovat syötäviä, mutta erittäin astringoivia. Ne vetävät suun suppuun maitohorsman lehtiäkin tehokkaammin. Muidenkin horsmien kukat ja lehdet ovat syötäviä. Käytä salaateissa ja ruokien koristeluun.
Jos kuivaat horsman kukkia jotta saisit yrttiteehesi väripilkkuja, napsi ensin kukkavarret pois. Horsmien kukkavarret ovat jo nuppuvaiheessa täynnä haivenia, ja kuivuessaan varret aukeavat syytäen ilmaan tiivistä haivenpilveä.
Filipendula ulmaria.
Kerää mesiangervon kukkivia latvoja silloin, kun ne ovat täydessä kukassa. Lisää pieni määrä kukkia (ilman varsia) mm. jäätelöön tai pirtelöön: jos käytät liian paljon, makuun kyllästyy.
Mentha-lajeja.
Käytä puutarhaasi minttuja kukkineen kaikkineen raikastamaan salaatteja, booleja ja vesikannuja. Tee mintuista minttusiirappia, minttusokeria tai vaikkapa minttuteetä.
Luonnonvaraisista mintuista peltominttu (Mentha arvensis) on aika yleinen. Maista hieman, osa peltomintuista ovat aika kissanminttumaisia, eivätkä siis kovinkaan hyvän makuisia. Mutta jos maku miellyttää, käytä! Mutta älä kerää niin paljon, että kasvi häviää paikalta. Vaikka se on aika yleinen, se ei ole mesiangervon tapainen kaikkialla kukkiva kasvi.
Muista syötävistä kukista voisi mainita mm. seuraavia:
Lista ei ole suinkaan täydellinen, mutta näistä saa herkkua helposti.
Tunne poimimasi kasvit: Lue yleiset villivihannesten keräysohjeet
Teksti: Henriette Kress